Dataspelsbranschen är en av de snabbast växande branscherna i världen. Svenska spelutvecklares omsättning växte till 14,7 miljarder kronor under 2017 vilket är en ökning med 17%. Men av någon anledning har vi historiskt sett saknat tillväxtbolag inom spelbranschen i Linköping, trots att vi har goda förutsättningar med ett starkt universitet och spetskompetens inom visualisering med mera.  

Därför startade vi East Sweden Game för knappt två år sedan. Vår vision är att skapa Sveriges bästa community för spelutvecklare som på sikt ger regionen fler arbetstillfällen och en ledande position i en framtidsbransch med internationell bäring. Och vi har goda nyheter: det börjar hända saker. Vi har redan 15 medlemsbolag där flera uppger att kommer rekrytera personal i vår. Dessutom börjar spelutvecklare från andra regioner höra av sig – de vill flytta till Linköping tack vara vår satsning. Vilken möjlighet!

Men det finns ett problem. Var ska inflyttarna bo? 

Här är ett exempel: Nexile är ett nystartat spelföretag grundat av fyra utvecklare som pluggat speldesign vid Uppsala Universitet Campus Gotlands Speldesignprogram. Deras spel är flerfaldigt prisbelönta och har visats upp på tunga konferenser som Game Developers Conference i San Francisco och Tokyo Game Show. Teamets mål är att bygga en framgångsrik spelstudio någonstans i världen. 

Helst vill de etablera sig i Linköping, tack vare East Sweden Game. Men trots en gedigen insats hittar de ingenstans att bo. Så nu kommer de troligtvis att bosätta sig på annan ort, där det är lättare att hitta boende. 

Därför ställer vi några öppna frågor till Linköpings fastighetsägare: 

  • Hur kan vi bli bättre på att hitta lägenheter till inflyttande entreprenörer, som saknar plats i bostadsköer, lokal kännedom eller relevanta nätverk? 
  • Hur kan vi erbjuda instegslägenheter för unga personer som investerat allt i sitt företagande, där en nyproducerad bostadsrätt är en ekonomisk omöjlighet? 
  • Är det sant att det inte finns tillgängliga lägenheter? Eller är de svåra att hitta om man inte vet var man ska leta? Och i så fall: var ska man leta?

Hör av er med tips så vi kan få Nexile och andra spännande framtidsbolag att etablera sig i Linköping! 

Tomas Ahlström, General Manager, East Sweden Game
Carolina Olsson, Community Manager, East Sweden Game
Alexander Milton, Affärsrådgivare, East Sweden Game

Utmaningen är inte ny. Så här löste man instegslägenheter förr i tiden i Ebbepark. För visst låter det attraktivt med 125 kr i månaden, inklusive städning och sänglinne.