East Sweden Game går från ett spel-community till att bli en spelinkubator när de nu blir medlemmar i Creartive Sweden. Creartive är ett nationellt nätverk och en intresseorganisation för inkubatorer inom kreativa och konstnärliga näringar. För East Sweden Game innebär det ett större och strukturerat sammanhang med nya nätverk, kunskapsutbyten och möjligheten att gemensamt påverka beslutsfattare. Målet är att utöka stödet till de egna medlemmarna och hjälpa dem att utveckla sina verksamheter.

— Det här är ett viktigt steg för oss. Framöver kan vi hjälpa våra medlemmar under mer strukturerade och professionella former, berättar Tomas Ahlström, initiativtagare och operativ chef för East Sweden Game. Det här inkubator-nätverket passar oss bättre än de traditionella då våra medlemmar i första hand drivs av att skapa unika interaktiva upplevelser, snarare än att bygga bolag eller ha en perfekt affärsmodell.  

Att bli en inkubator är ett strategiskt viktigt steg för att kunna bli en större och mer känd aktör på den globala spelarenan. Det ger också East Sweden Game en mer professionell status, som är viktig när de till exempel hjälper sina bolag att ta in riskkapital eller bygga nätverk internationellt. 

— Spelbranschen är en tillväxtbransch som är internationell i sin kärna och det är viktigt med goda relationer utanför Sverige. Att vara en inkubator skapar nya möjligheter och förutsättningar för oss, säger Tomas Ahlström. 

Påverkansarbete för att utveckla branschen

Medlemskapet i Creartive innebär också att East Sweden Game kan vara med och påverka beslutfattare i branschviktiga frågor.

— Det finns en stor tillväxtpotential för spelbranschen, men den är relativt ny och det saknas kunskap, förståelse och lämpligt stöd i de högre systemen, bland annat kopplat till finansiering och stöd till entreprenörskapet. Genom Creartive kan vi som verkar inom kreativa näringar kraftsamla och gemensamt påverka för att snabba på tillväxten och utvecklingen, konstaterar Tomas Ahlström. Om vi jämför med techbranschen så finns det tydliga system, stöd att få och kapital som stöttar industrins utveckling. Vi behöver utbilda såväl beslutsfattare som investerare kring vår bransch.

Stärker upp med fler professionella rådgivare

East Sweden Game har på kort tid gått från att vara ett community med coworkingspace, till att erbjuda kontorshotell för spelutvecklare och spelstudios i den kreativa stadsdelen Ebbepark i Linköping – och nu blir man alltså även inkubator. I takt med att verksamheten utvecklas kopplas ytterligare rådgivare in. 

— Sedan tidigare har vi knutit affärscoachen Alexander Milton till oss, men vi behöver fler som kan coacha och stötta våra medlemmar med allt från det kreativa till det affärsmässiga. Nu stärker vi upp med David Wallsten, som både är VD på spelstudion Dimfrost och investerare i flera tunga spelbolag. Det känns bra, nu kan vi göra mer, säger Tomas Ahlström.

East Sweden Game är medlemmar i Creartive från och med 29 maj 2020. 

Nyhetsbrevet på Cision