Pressmeddelande 2020-02-25

Nu har ansökan öppnat till Sveriges nyaste dataspelsutbildning – och den kommer att finnas i Linköping. Det är Valla folkhögskola som i samarbete med East Sweden Game startar den tvååriga utbildningen Valla Game Education. Dataspelsbranschen växer i raketfart både nationellt och internationellt, och Sverige är en viktig aktör på marknaden, där var tionde människa i världen spelar ett svenskt spel, enligt den årliga rapporten Spelutvecklarindex 2019. Östergötland har fått en stark position som ett centrum för dataspel och digitala upplevelser.

Spelbranschen har på bara några årtionden vuxit från en hobby för entusiaster till en världsomspännande industri med stor kulturell och ekonomisk betydelse. Under 2018 omsatte svenska spelutvecklare 19.2 miljarder kronor, 42 procent mer än föregående år. Det har blivit en viktig exportnäring som verkar på en global marknad, och allt pekar på en fortsatt tillväxt, med fler satsningar på regionala kluster med inkubatorer, acceleratorer och utbildningar. Till hösten startar en ny renodlad utbildning för spelutveckling i Linköping.

– Vi har drivit East Sweden Game i snart tre år och intresset ökar kontinuerligt. Vi hade en idé om en utbildning här i Linköping och när vi kontaktade Valla folkhögskola fick vi napp direkt, säger Tomas Ahlström, initiativtagare till, och projektledare för East Sweden Game.

– Vi hade diskuterat möjligheten med dataspelsutveckling kopplat till det rekryteringsbehov som finns, men inte hittat vägen framåt, så när East Sweden Game kontaktade oss föll pusselbitarna på plats. På mindre än ett år kommer vi ha gått från idé till att de första studenterna börjar, vilket känns otroligt inspirerande och roligt, berättar Carola Råström, rektor på Valla folkhögskola. Nu hoppas vi att intresset för att söka utbildningen är stort.

De som kommer in på utbildningen kommer att få en bred grund med både teori och praktik på spelstudios, och kunskap i alla områden inom spelutveckling och digitala upplevelser, däribland programmering, grafik och speldesign. Studenterna kommer också erbjudas kunskaper inom entreprenörskap. East Sweden Game blir en viktig partner och ska erbjuda coachning, möjlighet att sitta på deras co-working space och hjälp med kontakter till industrin, finansiering/investeringar och stöd i att lansera spel och driva företag, med mera. Till utbildningen är alla välkomna. Det viktigaste är att personerna är passionerade för spel.

– Den här utbildningen har inte samma krav på förkunskaper som många andra har. Vi ser snarare till motivation och passion för spelutveckling, det kommer vara en viktig aspekt i ansökan. Vårt mål är att skapa världens mest inkluderande spelutbildning, säger Alexander Milton, affärscoach på East Sweden Game och rådgivare till Valla Game Education.

East Sweden Game är ett resultat av idérika och drivna personer och Sankt Kors arbete med att bygga företagsmiljöer som hjälper företagen att utvecklas och korsbefrukta varandra. 

Läs mer om utbildningen här.

För mer information vänligen kontakta

Tomas Ahlström, projektledare East Sweden Game
Tel: 0793-342 500
E-post: tomas@eastswedengame.se

Carola Råström, rektor Valla folkhögskola
Tel: 0706-495 581
E-post: cr@valla.fhsk.se

Läs på Cision!