Anna Eklöf är forskare inom teoretisk biologi vid Linköpings univeritet. Hennes forskning bygger på klassiska modeller av komplexa nätverk där man integrerar data från många olika källor, till exempel näringsvävar och pollinationsnätverk.

Resultatet kräver mycket datorkraft för att simulera, och ännu mer tankekraft för att förstå. Därför samarbetar Anna Eklöf med Magdalena Annell och Måns Gezelius som är spelutvecklare och medlemmar på spelinkubatorn East Sweden Game i Linköping. Tillsammans utvecklar de spelet Ecoweb som gör simuleringen lättbegriplig och tillgänglig för allmänheten. Spelaren kan utforska vad som händer när förutsättningarna för djur och växter ändras, eller när en art kraftigt minskar eller ökar i antal – och på så sätt lösa utmaningar och ta sig framåt i spelet. 

”Målet är att göra forskning intressant och mer begriplig för ungdomar och alla som vill lära sig mer om naturens samspel”, säger Anna Eklöf. 

Det är troligtvis första gången ett team av forskare och spelutvecklare förvandlar komplexa ekosystemnätverk till ett intuitivt dataspel. Om allt går väl planerar teamet att starta ett företag som ska ta spelet till marknaden i framtiden.

”Vi vill skapa ett innovativt dataspel som inte bara lär ut, utan även erbjuder utmanande underhållning”, säger Magdalena Annell som är utbildad spelgrafiker och ansvarig för speldesignen av Ecoweb. 

Med finansiellt stöd och rådgivning från East Sweden Game, LiU Innovation och Visual Sweden har teamet tagit fram en demonstrator. Den har i sin tur lockat ytterligare stöd från forskningsfinansiären Formas, totalt runt två miljoner kronor som ska gå till forskningskommunikation och vidare utveckling av spelet. 

Fotnot: torsdag 24 oktober föreläser Ecoweb om forskningen bakom spelet och demonstrerar en tidig version, på East Sweden Game i Linköping.
Läs mer här!